За картините му са като негови деца. И като всеки любящ

...
За картините му са като негови деца. И като всеки любящ
Коментари Харесай

В Осло откриват музей на художника Едвард Мунк

За картините му са като негови деца. И като всеки любящ татко, приживе той напълно не е склонен с концепцията те да се отдалечават твърде доста от вкъщи. С днешна дата феновете му имат мотив за същински празник - над 26 000 творби на изкуството на експресиониста, в това число най-известното му произведение " Викът " – към този момент се намират на несъмнено и под един покрив в огромния и особено издигнат за задачата музей „ Munch “ в Осло.

Старият, занемарен и зле охраняван музей на Мунк в покрайнините на норвежката столица – откъдето версия на „ Викът “ и различен шедьовър „ Мадона “, бяха откраднати от крадци през 2004 година, към този момент е в предишното. Новото място отваря порти за обществеността в сърцето на Осло, в просторна модернистична постройка.

" Това евентуално е най-големият музей, отдаден на един-единствен художник ", споделя шефът на музея Щайн Олав Хенрихсен.

С съществуването на 13 етажа, ситуирани на повърхност от над 26 000 квадратни метра, новата постройка предлага пет пъти по-голяма изложбена повърхност спрямо мрачния музей, който до момента беше дом на националното богатство на Норвегия.

 
               

Мунк остава ерген до края на живота си, няма деца и завещава творбите си на град Осло. Първоначално има намерение да ги остави на норвежката страна, само че трансформира решението си в последния миг, с цел да избегне опцията изкуството му да попадне в несъответствуващи ръце. По онова време Норвегия е окупирана от нацистите, които считат пионера на експресионизма за основател на „ дегенеративно изкуство “.

Чисто новият музей има за цел да компенсира историческата неправда, като най-сетне отдаде на световноизвестния художник  това, което неговите фенове считат, че майсторското му заслужава. 

" Мунк е искал да има музей. Говорел за децата си, като е имал поради всичките си творби и е желал те да бъдат дружно като сбирка. Мисля, че би бил доста благополучен да види какво сме създали в този момент. ", споделя уредникът Трине Оте Бак Нилсен.

Самата постройка, наречена " Ламбда ", защото наклоненият й връх прилича едноименната писмен знак от гръцката писменост, не минава, без да е обект на разногласия.

„ Фоайето наподобява на летище, склад, хотел или комерсиална постройка. Няма безусловно нищо в избора на цветове и материали, което да подсказва, че мястото приютява един от най-великите художници в света “ - разкритикува мястото изкуствоведът Томи Сорбо.

Ръководството на музея отхвърли рецензиите, като уточни, че музеят би трябвало да предизвика хората по същия метод, по който го е предписание и изкуството на Мунк.

Нерядко сме си мислели по какъв начин може по този начин тъкмо да приляга картината „ Викът “ на името на художника Едвард Мунк.  Макар през годините ту да се радва на известност, ту да остава някак скрита от хорското внимание, тя постоянно намира метод да ни накара да я погледнем от нов ъгъл - също както основателя си.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР